UCLimburg vzw - Techniek-en wetenschapsacademie

De Techniek en Wetenschapsacademie geeft kansen aan élk kind en élke jongere tussen 5 en 14 jaar om STE(A)M te omarmen, met als doel de goesting naar meer aan te wakkeren. Kinderen en jongeren leren de soft en hard skills om sterk te staan in een wereld die constant verandert. Tijdens de schooluren kunnen klassen een STE(A)M-workshop komen volgen over robots programmeren, drones, 3D-printing, wetenschappelijke experimenten en eenvoudige techniek- en elektriciteitsprojecten,… Ook leerkrachten en particulieren zijn welkom voor Leerkrachten kunnen zich inschrijven voor studiedagen en navormingen. Particulieren kunnen bij de TWA terecht voor naschoolse workshopreeksen, verjaardagsfeestjes en vakantiekampen. Op die manier wil de TWA de introductie van STE(A)M in kleuter-, basis- en secundair onderwijs bevorderen en tegelijk ook een aanvulling vormen op het bestaande STEM-curriculum voor de verschillende onderwijsniveaus.

STEM-talentontwikkeling bij kwetsbare jongeren

Kinderen uit kwetsbare gezinnen nemen zelden deel aan educatieve buitenschoolse initiatieven. Om deze kinderen de kans te geven deel te nemen aan hun aanbod zullen zij specifiek werken op het wegnemen van drempels door inschrijvingsgelden te verlagen, hulp te bieden bij vervoersproblemen,… Zij focussen hierbij op de nabijheidsdiensten zoals welzijnsorganisaties, scholen en buurtwerkingsinitiatieven bij deze gezinnen om een concrete instroom te kunnen realiseren. Daarnaast bieden zij een mentoren cursus aan voor jongeren (16+). Zij kunnen een 4-delige opleiding volgen en na een korte stage vrijwilliger worden en workshops en vakantiecursussen begeleiden om zo spoortrekker te worden. Deze cursus bieden zij volledig gratis aan.

Covid: STEM-doe-het-zelf- pakketjes voor kwetsbare kinderen

Kinderen uit kwetsbare gezinnen worden in hoge mate getroffen door de gevolgen van de corona pandemie. Omdat STEM-initiatie belangrijk is voor deze doelgroep ontwikkelt het TWA-team STEM-doe-het-zelf- pakketjes waarmee de kinderen thuis aan de STEM-vaardigheden kunnen werken. Voor de verdeling van deze pakketjes werkt TWA met verschillende ondersteuningsdiensten. Hiernaast werkt TWA ook samen met de zomerschool door kinderen een prikkelworkshop aan te bieden.

Steun door ehvl
€10.000
Organisatie
UCLimburg vzw - Techniek-en wetenschapsacademie
UCLimburg vzw -techniek-en wetenschapsacademie