30 nov 2018

Een Hart voor Limburg keert recordsteun uit

Een Hart voor Limburg (EHvL)  keert een recordbedrag uit van 250.315 euro aan projectsteun.

Ieder jaar tussen mei en september krijgen organisaties, verenigingen, scholen,…de mogelijkheid een steunaanvraag in te dienen bij EHvL. De projectoproep richt zich op initiatieven die kwetsbare kinderen en jongeren betere kansen bieden en hun ontwikkeling stimuleren. 

Op de eerste plaats gaat het om kinderen met een beperking. Dat zijn zieke kinderen, kinderen met een fysieke of mentale handicap, kinderen met emotionele of gedragsproblemen, kinderen met leerstoornissen en ontwikkelingsstoornissen (en daardoor een speciale onderwijsbehoefte).

Maar Een Hart voor Limburg bekijkt het echter ruimer en is er ook voor kinderen in kansarmoede.  Deze kinderen kunnen de aansluiting met de maatschappij mislopen, niet als gevolg van een beperking eigen aan het kind, maar door risico’s ingebed in de sociaaleconomische situatie waarin het kind opgroeit.

Dit jaar werden er maar liefst 104 steunaanvragen ingediend door organisaties, verenigingen, scholen actief met deze doelgroep.  Maar niet ieder dossier beantwoordt aan de vooropgestelde criteria.  Het organiseren van een feest, het verven van een bureelruimte of initiatieven die tot de bevoegdheid van de overheid behoren worden niet door ons gefinancierd.

Om tot die uiteindelijke selectie te komen worden alle dossiers door een jury van vakexperten, eerst individueel en daarna in een plenaire meeting beoordeeld.

Zo strandden we dit jaar op maar liefst 45 initiatieven die op EHvL- steun mogen rekenen in 2019,  goed voor een recordbedrag van 250.315 euro!

Belangrijk om weten is ook dat EHvL toeziet op de correcte besteding van de toegekende middelen.  Ieder dossier wordt opgevolgd tijdens de uitvoering zodat zeker iedere ingezamelde euro juist terecht komt.  Deze opvolging is uniek.

Maar hier stopt het niet, door de jarenlange expertise die Een Hart voor Limburg heeft opgebouwd zetten we ook middelen in op grotere en organisatie-overschrijdende projecten.
Zo wordt er in 2019 nog verder ingezet op het taalproject ‘Taal van Schoot tot School’ (ism de KU Leuven en de kinderdagverblijven), goed voor een bedrag van 26.860 euro.

En helemaal nieuw is het project rond G-sport.  Reeds vele jaren subsidieerden we de ontwikkeling van een methodiek te gebruiken voor kinderen met een beperking (welke dan ook).
Ondertussen staat deze methodiek op punt en we maken voor de verdere verspreiding ervan naar andere sportclubs en scholen extra middelen vrij ten bedrage van 55.000 euro/verspreid over 3 jaar.  (2019-2020-2021).

Het is dankzij de steun van heel veel Limburgers dan we dit kunnen!    Heel veel organisaties, serviceclubs, scholen,… dragen hun steentje bij door acties ten voordele van ons te organiseren maar ook onze eigen events (zoals de Eendjesrace en WAW Charity dinner & dance ) kunnen rekenen op heel wat solidariteit!
Niet onbelangrijk en zeker niet te onderschatten is het gegeven dat we ook kunnen rekenen op de structurele bijdragen van onze  partnerbedrijven.  Dit geeft ons de mogelijkheid ook op langere termijn te kunnen kijken & werken. 

Deze organisaties gaan in 2019 aan de slag met de steun van EHvL:

projecten_2019_2.jpg
projecten_2019_3.jpg