OnderOns vzw

OnderOns is een vereniging in Sint-Truiden die strijd tegen armoede. Iedereen die vindt dat armoede een onrecht is, kan er terecht. OnderOns is in eerste plaats een ontmoetingsplaats. Iedereen is welkom voor een babbel, een tas koffie, een kaartje leggen, een krantje lezen,… Daarnaast organiseren ze ook vormingen. Je kan er vrijwilligerswerk doen of kan je er terecht bij problemen. Ze gaan in gesprek met het beleid om de stem van mensen in armoede te laten klinken.

OnderOns is een deelwerking van samenlevingsopbouw RIMO Limburg.

Project: Een veilig en uitdagend nest voor KOALA

Tijdens de eerste jaren van een kind is het belangrijk dat het kind vrij op ontdekking kan gaan in een veilige omgeving. Daarom organiseert het KOALA project laagdrempelige activiteiten voor kinderen tussen 0 en 3 jaar, waarvan de ouders niet het sociale netwerk hebben om dit in een ongedwongen sfeer te doen.

De bedoeling is dat de kinderen via een gevarieerd spel hun eerste sociale vaardigheden aanleren en ze op die manier met minder achterstand aan de kleuterschool kunnen beginnen. Tegelijkertijd wordt het sociaal netwerk van de ouders uitgebreid en verhoogt hun draagkracht, wat de kinderen ten goede komt.

Één van de activiteiten is de speelb®abbel. De speelb®abbel is voor (groot)ouders of opvoeders met een kindje van -9 maanden tot en met 3 jaar. Tijdens deze ontmoetingen zetten ze in op sociale contacten en geven ze de (groot)ouders de mogelijkheid om met elkaar te babbelen op een ongedwongen manier. Thema’s kunnen zijn knutselen, alledaagse dingen, informatie over hun rechten en plichten,… Omdat gezonde voeding een belangrijk item is tijdens alle activiteiten, worden er o.a. fruit en boterhammen voorzien.

Het unieke aan dit KOALA project is een samenwerking tussen het kinderdagverblijf de Egeltjes, de vereniging waar armen het woord nemen, vzw OnderOns (samenlevingsopbouw RIMO Limburg) en In-Z. Ze werken met twee pedagogische medewerkers, één agogische medewerker en twee brugfiguren. Deze brugfiguren slaan de brug tussen de mensen en de welzijnsorganisaties. Ze bouwen een vertrouwensband op en op die manier wordt de stap naar de hulpverlening verkleind.

Steun door ehvl
€7.500
Organisatie
OnderOns vzw
OnderOns 2019