Vrije basisschool ‘t Oogappeltje

Vrije basisschool ’t Oogappeltje is een katholieke school dat pedagogisch verantwoord onderwijs en een kwaliteitsvolle opvoeding wil aanbieden. Met de invoering van het M-decreet is er een toename van kinderen met een beperking: kinderen met autisme, kinderen met een visuele en auditieve beperking, kinderen met een motorische beperking. Daarnaast kent de school een behoorlijke groep van kinderen die in kansarmoede leven.

Project: ZILL voor kansarme kinderen en kinderen met een beperking

Met het project ZILL wilt campus vrije Basisschool ‘t Oogappeltje inzetten op de talenten van alle kinderen. Voor kinderen met een beperking of in kansarmoede moeten ze een tandje bijsteken om deze maximaal te kunnen bereiken. Hiervoor is soms een andere insteek nodige, ander (ortho)didactisch materiaal om hen maximaal te laten participeren in de school zodat ook zij ‘Zin in leren, Zin in leven!’ krijgen.

Sommige kinderen ontwikkelen opvallend anders dan we verwachten. Ze roepen daarbij heel specifieke zorgvragen op. Zo zijn er kinderen die bijvoorbeeld opvallend snel, traag, teruggetrokken, gevoelig, … zijn. Het verbreden van hun zorg om tegemoet te komen aan deze specifieke zorgvragen en om zo te kunnen vermijden dat kinderen ontwikkelings-bedreigd raken is dan ook nodig. 

Via de aankoop van specifieker (ortho)didactisch materiaal willen ze extra aandacht geven aan socio-emotionele en muzische ontwikkeling van de kinderen. Met snoezelmateriaal richten ze een kamer in om kinderen tot rust te laten komen en waar ontmoeting met anderen mogelijk is. Er is ruimte om kinderen zintuigelijke prikkels aan te bieden en hen op die manier andere vaardigheden aan te bieden. Daarnaast wilt men met de aankoop van muziekpanelen kinderen met een visuele beperking uitdagen om op onderzoek te gaan en te experimenteren met geluiden. Via de muziekpanelen kunnen kinderen in kansarmoede ten volle in contact komen met muzische vaardigheden en is er een uitbreidingspakket rond taalgevoeligheid mogelijk. Tenslotte wil men met de hulp van tweezitfietsen de mobiliteit van enkele leerlingen bevorderen. De fietsen bieden hen de mogelijkheid om mee te participeren met de klasgroep vb. naar de LO-lessen.

Steun door ehvl
€6.000
Organisatie
Vrije basisschool ‘t Oogappeltje
Vrije basisschool 't Oogappeltje 2019